Magic the Gathering ve Türkiye Sorunsalı ~ Meraklı Rakun

5 Nisan 2015 Pazar

Magic the Gathering ve Türkiye Sorunsalı

Magic the Gathering yıllar yıllar önce 1993 te bir matematik profesörü olan Richard Garfield tarfından yaratılmış. Magic masa oyunları arasında en sevdiğim tarz olan stratejik kart oyunları sınıfında. Çok eskiden Yugi-oh ve Pokemon kart oyunlarının hastasıydım. Magic bunlardan farklı olarak sürekli kendini güncelleyen ve diğerlerinden biraz daha ciddi olan bir oyun. Ki adamlar her yıl yeni bir hikaye ile yeni kart serileri çıkarıyor. Buna ticari yönden bakabiliriz ne kadar çok kart o kadar çok şirkete para fakat bence böyle düşünüp kötülemeye lüzum yok ki oyunun böyle canlı kalabilmesi takdiri hakediyor. Şuan Dragons of Tarkir serisi satışa sunulmuş durumda. Bu seri Khans of Tarkir bloğunun son parçası. ( Khans of Tarkir > Fate Reforged > Dragons of Tarkir)


Oyunu kartları satın alarak arkadaşlarınızla oynayabilir veya mevcut lisanslı Magic the Gathering noktalarında oynayabilirsiniz. Lisanslı noktalarda turnuvalar yapılıyor her hafta. Bu mekanlardan ve ayrıntılarından yazının devamında bahsedeceğim.

Bunun yanı sıra Steamden oyunun dijital versiyonunu alıp online olarak başka insanlarla oynayabilirsiniz. Her sene yeni versiyonu çıkıyor. Fakat benim görüşüm gerçek kartlara dokunmanın hissi bir ayrı güzel.



Biraz oyun kurallarının üzerinden geçmek gerekirse.
- Her oyuncu 20 HP (Can Puanı) ile başlar, amaç bunu 0a indirebilmektir.

- En az 40 kart olmak zorunda. Fakat standart deste 60 kartlık ( Constructed ) ve 100 kartlık ( Commander ) desteler bulunmakta.

- Bir desteye aynı isimli karttan en fazla 4 tane konulabilir. ( Eskiden bu kural yoktu fakat dengeleri çok bozuyordu. )

- Her turn ( sıra sana geldiğinde ) bir land kartı oynayabilirsin. Land kartları oyunlardaki mananın karşılığı. Büyü yapmak için veya creature ( yaratık ) kartı sahaya sürebilmek için yeterli miktarda land kartının oyunda olması gerekiyor. Ve bunun tap pozisyonunda olmaması yani kullanılmamış olması gerekiyor.

- Oyunda bazı fazlar bulunmakta sıra sana geçtiğinde bunları yapmak gerekir. Bunlar sırasıyla;
  Untap: Tap pozisyonda olan yani kullanılan veya oyuna tap pozisyonda giren kartın açılma evresi.
              Bu sıra tekrar sana döndüğünde veya bazı özel kartların kullanılmasıyla olur.
  Upkeep: Bu evrede daha önce yapılan büyülerin veya girilen kartların mana değeri geri ödenir.
  Draw: Kart çekme evresi.
  Main Phase 1: Bu evrede land kart oynanır ve büyü yapılabilir.
  Combat Phase: Bu saldırı evresidir. Saldırı mantığı biraz farklı sahada bulunan creaturelara                                          saldıramıyorsunuz. Hedef direk karşı oyuncu yani Planeswalker. Karşı oyuncu                                      istediği kartla saldırganı blocklayabiliyor. Fakat bazı özel kartlar blocklanamıyor, bu                            üzerinde belirtiliyor Cannot Block şeklinde. Aynı zamanda bazı özellikli kartlarda                                her kart tarafından blocklanamıyor. Mesela Flying özelliğine sahip bir yaratığı                                      blocklayabilmek için Reach özelliğine sahip bir creature a sahip olan gerekiyor.
Main Phase 2: İlk main phase de land oynamadıysanız oynayabilir veya yeterli mananız var ise büyü                           yapabilirsiniz. ( Yaratık çıkarmakta büyü sayılıyor, bu oyunda herşey büyü. )
End Phase: Burada eliniz sona eriyor, karşı tarafa bildirmelisiniz.

- 6 farklı kart cinsi var. Bunlar Land ( Mana ), Creature ( Yaratık ), Artifact ( Kutsal Nesne ), Sorcery ( Standart Büyü > Sadece Main Phase de kullanılabiliyor), Instant ( Anlık Büyü > Manan olduğu her an kullanabilirsin karşı oyuncunun sırasında bile. ), Enchantment ( Güçlendirme ).

- Kırmızı ( Mountain ): Savaşı simgeler, kartları agresif ve hızlıdır.
  Mavi ( Island ): Bilgeliği simgeler, büyü ve karşı büyü konusunda ustadırlar.
  Yeşil ( Forest ): Doğayı ve yaşamı simgeler. Yaratıklar konusunda uzmandır.
  Siyah ( Swamp ): Ölümü ve karanlığı simgeler. Şeytani yaratıkların bulunduğu destedir.
  Beyaz ( Plains ): Korumayı simgeler. Korumaya ve güçlendirmeye yönelik bir destedir.

- Oyunda kartları çektiğimiz Library ( Kütüphane ), Graveyard ( Mezarlık ) ve oyun alanı olmak üzere 3 ayrı bölge bulunur. Ve son olarak exile özelliği var, graveyarda giden yaratıklar geri çağırılabiliyor veya mana olarak kullanılabiliyor zaman zaman yani mezarlık oyuna etki gösteriyor fakat exile olan kart tamamen yok oluyor, hiçlikte kayboluyor.

Magic Türkiye Sorunsalı

Türkiye'de Magic oynayabilmek gerçekten büyük bir sorun hem maddi açıdan hemde kartların ulaşılabilirliği açısından. Buraya Amerika'dan gelen kartlar inanılmaz pahalı bir booster yani 15 kartlık paketi 18-20 lira gibi bir fiyata temin edebiliyorsunuz. İdare edebilecek bir deste çıkarmak için en az 100 lira harcamak gerekiyor yani, intro packler 70 lira, pre-release paketleri 100 lira gibi fiyatlara sahip. Bu yüzden ekonomik açıdan özgür olmak gerekiyor bu oyuna gönül verebilmek için ki gerçekten bu oyun bir lüks. Kartlara ulaşmakta çok zor ülke dışından getirtmek istendiğinde oldukça ucuza mal oluyor fakat neredeyse hiçbir firma Booster yollamıyor Türkiye'ye bunun sebebi gümrük problemleri. Sadece kart kutusu, kılıf gibi aksesuarları yurt dışından temin edebiliyoruz. Ha unutmadan Singlelar yani tek kartları da yurt dışından sipariş edebiliyoruz. Ülkemizde temin edebileceğimiz yerlerde sınırlı. Ya şans eseri denk geleceksiniz. Veya lisanslı satış noktaları var. Yazının altında vereceğim bunları. Lisanslı noktalar çok önemli bence ki Friday Night Magic diye bir olay var. Bunun kapsamında dünyanın her yerindeki Magic noktalarında Cuma günleri toplanılıyor, oyuncular birbiriyle çarpışıyor ve ödüllü turnuvalar yapılıyor. İstenirse sahip olduğumuz kartlarla savaşabilceğimiz turnuvalar, istenilirse de draft adı altında orda rastgele kartlarla oluşturulmuş destelerin çarpıştığı turnuvalar bulunmakta. Drafta katılırsanız oluşturduğunuz deste sizde kalıyor. İster pahalı kartları toplayıp bilerek yenilebilir, isterseniz kusursuz bir deste oluşturup birinci olabilirsiniz.

Daha anlatacak gerçekten çok şey var fakat bir tanıtım ve bilgilendirme yazısı olarak kalmasını istiyorum bu yazının. Konu hakkındaki herhangi soruyu mail adresimizden bize sorabilir veya magic forumlarında arayabilirsiniz.

Kartları satın alabileceğimiz internet sitesi: Aha burda

Lisanslı Magic Noktaları:

İzmir / Karşıyaka > Kule Sakinleri
Ankara / Kavaklıdere > Oversoul Hobby Store
İstanbul / Beşiktaş > Pegasus Oyuncak
İstanbul / Kadıköy > Sığınak Kafe