Yüksek veya İnce Nota Nasıl Söylenir - Bölüm 1: Olayın Mantığı Nedir? ~ Meraklı Rakun

25 Ekim 2019 Cuma

Yüksek veya İnce Nota Nasıl Söylenir - Bölüm 1: Olayın Mantığı Nedir?


Merhabalar! Bu kısa giriş yazısında olayın mantığını anlatmaya çalışacağım. Ayrıntıları ve egzersizleri daha sonraki yazılarda bulabilirsiniz veya sorularınız için bana mail atabilirsiniz.

Öncelikle bilmeliyiz ki şarkı söylemek hem fiziksel hem mental bir süreç. Yani vokal tekniklerimizi geliştirirken bu iki yollu disiplinler ve egzersizler sonucunda gerçekleşir. Fiziksel ve mental egzersizler.


  • Fiziksel Egzersizler: Bunların çok fazla variyasyonu var, tekil notalar veya diziler üzerinden yapılan ısınma(warm-up), aralık genişletme (extend range), esneklik (stretch) gibi gibi egzersizler. Isınırken ve daha sonrasında odaklanmamız gereken organlarımız yani sese etki eden pozisyonları üstün körü biçimde şöyle listeleyebiliriz; Dil, Damak, Dudak, Çene, Genel Yüz Mimikleri ve Vokalleriniz yani ses tellerinizin pozisyonu.
  • Mental Egzersizler: Bunlar ise şarkı söylerken, egzersiz yaparken nasıl düşüneceğiniz. Sizi kısıtlayan düşünce tipleri gibi noktalar. Ki saçma görünsede şarkı söyleme kapasitenizi doğrudan etkileyen noktalar ve en önemlileri diyebilirim.

Şimdi nasıl yükselebileceğimize geçelim. Yoğun bir fiziksel egzersiz rutinine* ihtiyacınız var. Rutin kelimesine dikkat çekerim, spor yapıp kaslarınızı geliştirirken nasıl bıraktığınızda hamlıyor ve gücünüzü kaybediyorsanız buradada aynı şeyleri yaşamanız kaçınılmaz ki vokaller-ses telleride iki tane yanyana bağlı ve ortası boş kastan ibaret. Sesimizi bu aralığı küçültüp büyüterek, gerginliği ile oynayarak çıkarıp manipule ediyoruz. Yani güzelce ısının ve günlük egzersizinizi yapın. Sonra ki yazılarda ısınma ve diğer tip egzersiz örneklerini paylaşmayı düşünüyorum. Yine taleplerinizi lütfen mail yolu ile bana iletin.

Eveet gelelim zurnanın zırt dediği yere. Asıl bahsetmek istediğim işin mental kısımı! 
En çok ihtiyacınız olan mental egzersizimizin adı MOTİVASYON! Çoğu insan etrafına bakıp 'iyi şarkı söyleyenlere' bunlar doğuştan yetenekli ve bunlara erişmem imkansız mentalitesine sahip. Bu berbat ve yanlış bir düşünce. O gördüğünüz şarkıcılar inanılmaz bir disiplin ve motivasyonun sonucu. Her insanın kaldırayamacağı bir çalışma düzeni ve istek onları mükemmel yapıyor. İmkansız olmadığını ve ne kadar istediğinizi düşünerek kendinizi motive edin.
Ardından motive ve çılgın bir durumdasınız. İnsanların size söylediklerini tamamen inanmadan önce egzersiz veya düşünce bazlı farketmez. Güzelce bir araştırmanızı yapın, bilgili bir çok insana danışıp topladığınız bilgileri analiz edin ve kendinizce sentezleyin. Yani ikinci tekniğimizin adı ELALEME O KADAR GÜVENME!
Şimdi en önemlisine ve yazımızın başlığına geldik. Beyninizi doğru programlamanız lazım. Özellikle sınırları zorlarken inanılmaz yüksek notaları söylerken. Aynı şekilde çok pes notaları söylerken veya zor pasajlarda. Kendinize söylediğiniz şeylere, kullandığınız terimlere vs. dikkat edin. Yüksek notaya vurmak gibi, yüksek notaya vurulmaz yüksek nota söylenir. Eğer bu tarz yoğun kullanılan bir terimi kullanırsanız şu hatayı yapmış olursunuz; beyniniz siz yükselmeye çalıştığınızda "vurmak = güç uygulamak" yönünde eğilimli tepkiler vermenizi sağlar. İstemeden ihtiyacınızdan fazla bağırırsınız ve bu ses tellerine gereksiz bir gerginlik katar ve yük bindirir. Buda kalitenizi düşürür.  Bunun gibi yanlış kullanılan terim ve sözleri analiz edin ve bunu uygulayın. Tekniğimizin adı BEYNİNİ PROGRAMLA!
Son tekniğimiz ise dinleme prensipleri ile ilgili. Şarkı dinlerken, şarkı söylerken notaları sadece duymayın onları dinleyin. Bu herkesin yaptığı bir hata ve burada dinlemekten kastım hissiyatla alakalı. Hislerinizi ve dikkatiniz ile birleştirin dinlerken. Demek istediğimi az çok anlamışsınızdır, özenli davranarak tam odaklı dinlemelerinize vakit ayırın ve şarkı söylerken kafanızın içini dinleyin. Unutmayın iyi şarkıcılar söylediğini dinler fakat en iyileri söylemeden önce dinler. Bu tekniğin adı ise ÖNCE DİNLE!

Yüksek notalar tabi ki güç ister aynı şekilde herhangi bir nota kullandığınız tekniğe göre güç isteyebilir. Bunu deneyerek görün, farklı stiller farklı pozisyonlar ve farklı düşünce biçimleri şarkı söylemenizi etkileyecek. Fakat güçten önce doğru pozisyon, doğru sesli harfler ve doğru yüz mimikleri ince notalara giden asıl anahtar!