Serçe Parmak Kırığı veya Diğer Adı ile Boksör Kırığı ~ Meraklı Rakun

18 Ekim 2019 Cuma

Serçe Parmak Kırığı veya Diğer Adı ile Boksör Kırığı


Merhabalar ! Bu yazımda daha dün başıma gelen boksör kırığı hakkında topladığım bilgileri size aktarmaya çalışacağım, kırık parmak ile yazıyorum yani. Öncelikle bahsetmeliyim ki bu oldukça sık rastlanan ve basit bir kırık biçimi. Fakat küçümsenirse kırık ilerler ve oldukça kötü sonuçlar doğurabilir o yüzden farkettiğinizde veya şüphelendiğinizde hemen en yakın hastaneye gidip röntgeninizi çektirip tedavinizi görün. Yazıda nasıl oluştuğu, alınacak tedbirler, kırık sonrası dikkat edilecekler, nasıl bir tedavi uygulandığı ve zorluklarından bahsedeceğim.

Kırığın sebepleri:
Adından anlaşılabileceği gibi bu kırık çoğunlukla boksörlerde görülüyor ve sert yumruk atmalarından kaynaklanıyor. Sert deyiminin yanına birde yanlış/ters atılan yumruklarıda dahil etmemiz gerekiyor. Genel sebepleri;

  • Ayarsız atılan veya sinir problemi yaşayan insanların yaptığı gibi sert cisimleri yumruklamak,
  • Elin çarpabileceği veya elin üzerine düşerek yaşanabilecek kazalar,
  • Spor kazaları,
Tedbirler:
Serçe parmağımız en dış tarafta olması ve daha kırılgan bir yapıya sahip olması sebebiyle tehlikeye oldukça açık.
  • Meditasyon ve psikoterapi görerek öfke problemlerini aşmak ki oldukça kötü bir alışkanlık ki fiziksel tahribatın yanında psikolojik tahribata ve sosyal sorunlara yol açıyor.
  • Dövüş sporları ile ilgileniyorsanız ekipmanlarınız konusunda ucuza kaçmayın, kaliteli malzemeye sahip ekipmanlar kullanın ki hastane masrafınız ekipman masrafını aşmasın. Ve kırıklar çıkıklardaki gibi kronikleşebilir. Iyileşen kırığın daha sağlam iyileştiğini söyleyen dedidkodu sadece kırığın iyileşme süresinde oluşan koruyucu tabaka ile sınırlı.
  • Kalsiyum eksikliğine izin vermeyin günlük yeterli kalsiyumunuzu alın.
Tedavi:
Her türk erkeğinin vereceği tepki gibi bende kırık olduğunu düşündüğümde hastaneye gitmedim ve uyumayı tercih ettim. Fakat ağrı dinmedi ve elim hareket yetisini oldukça kaybetmişti. Bende mecburen bir göstereyim dedim. Hastaneye gittiğimde ağrının serçe parmağım ile yüzük parmağım etrafında başladığını ve bileğe kadar devam ettiğini söyledim ve doktorun ilk tepkisi boksör kırığı oldu ve röntgene gittim. Ve misler gibi bir kırığım vardı. Doktor alçıya aldıktan sonra güçlü bir ağrı kesici yazıp eve yolladı. Evet bu kadar basit. Bir hafta sonrasında ortopediye gidip uzman doktora göstermek gerekiyor ki bunu daha erken yapabilirsiniz. Ve 3 hafta ila 3 ay (kırığın büyüklüğüne ve metabolizmanıza göre) yamuk yumuk bir el ile gezmek gerekiyor.

Sonrasında yaşanan zorluklar, dikkat edilecekler ve yapılacaklar:
Alçının mantığına uygun yaşamak gerekiyor. Ağrı kesicinizi alın ve mümkün olduğunca az hareket ettirin. Ve iyileşene kadar bekleyin. Benim hayatımı oldukça etkileyen bir olay oldu ağrısı sızısı hiçbirşey değil ben hayatımı bilgisayar kullanarak ve müzik yaparak devam ettiren bir insanım ve hiçbirini efektif yapamıyorum ki enstrüman hiç çalamıyorum. İlk olarak bunların çözümlerini düşündüm ve boksör kırığı ateli ile karşılaştım. Bu alçının görevini gören fakat çıkarılıp takılan ve diğer parmaklara daha özgür hareket imkanı sağlayan bir araç. Hemen gittim baktım ve yüzük parmağı ile serçe parmağını birleştirip sabitliyor bir metal yardımıyla ve efektif olduğunu gördüm. Henüz doktora danışmadığım için takmıyorum fakat kırık çok ilerlememişse veya 1 aylık iyileşme süresinin son haftası veya sürecin son çeyreğinde rahatlıkla takılabilen bir araç. İlk tüyom bu. İkinci tüyom ise tabi ki boyna asmak. Bu çok klasik herkes bilir, sebebi ise ödem olmaması ve kontrollü kan akışı. Kolu aşağı bırakı veya yukarıda tutarsak bu ağrı ve ödem ile sonuçlanır. Bunu istemeyiz. Şu an minimum hareket ile bilgisayar kullanabiliyorum ve bunu inanılmaz başarısız biçimde yapıyorum. Aynı şekilde yemek yerken, giyinirken, duş alırken yani hep yaptığımız herşey inanılmaz zorlaşıyor. Olumlu yanından bakar isem neredeyse hiç kullanmadığım saftirik sol elim yeni şeyler tecrübe edip güçleniyor. Ki bu oldukça güzel bir olay iki eli aktif kullanabilmek beyin fonksiyonlarını çoşturan ve çok yönlü gelişmeye sebep olan bir olay. Neyse, goygoyu bırakayım. Hareket etmeyen parmaklar, bilek ve kaslar iyileşme tamamlandığında tembelleşmiş olacak. Benim bu konudaki çözümüm oynatmamın sorun olmadığı eklemlerimi aklıma geldikçe hafifçe oynatıp tembelleşmesini önlemek. Ve yarım alçı yapıldıysa bileğe küçük masajlar yapmak. Konuyla bağlı olarak alçı çıktığında ani hareketlerden kaçının ve kendiniz fizik tedavi yapın. Ilık bir suya sokup elinize masaj yaparak hafif hafif oynatın, parmak kaslarınızı eklemlerinizi ve bileğinizi açın ki tekrar sakatlanmayın.

Sanırım bunlar dışında önem teşkil eden birşey kalmadı edindiğim tecrübede. Ha birde sokakta tanıdık eş dosttan aşırı ilgi görecek ve sırayla herkese anlatmak zorunda kalacaksınız. Gördüğünüz ekstra ilgi ve ailenin hizmetleri cabası. Ama bunlara kanıp kırmayın elinizi. Bye!