Harddiskte Nasıl Yer Açabiliriz? ~ Meraklı Rakun

11 Ekim 2019 Cuma

Harddiskte Nasıl Yer Açabiliriz?

Öncelikle bu görevi gerçekleştiren, gereksiz dosyaları silip kayıt defterlerini düzenleyen Ccleaner vb. birçok uygulama bulunmakta. Fakat çoğu kaynak ve profesyonel kullanıcılar bu tip araçların kullanılmasının zararlı olduğunu söylemekte ki gerçekten bu uygulamaların kayıt defterlerine zarar verip bilgisayarımın performansının düştüğüne birinci elden şahit oldum. Bu sebeple bu işlemleri windowsun bize sağladığı araçlar ve kendi elimizle yapmamız çok daha mantıklı. Yazacağım işlemler Windows 10 için geçerli fakat bir çoğu diğer sürümlerdede işlemekte.

Yukarıda söylediklerim geçerli fakat söylemeliyim ki kişisel bilgisayarımı temizlemekte bir kaç araç kullanıyorum. Bunlar derin temizlik uygulamaları değil sadece küçük işlemler yapıyorlar. Listelemem gerekirse;

- Revo Uninstaller: Revo Uninstaller oldukça kullanışlı bir program. Programları kaldırırken geride çöp dosyalar, izler ve kayıt defterleri bırakırlar. Program Ekle/Kaldır'ı kullanmak yerine bu aracı kullanırsanız geride iz bırakmadan daha sağlam bir kaldırma işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca Tools sekmesinde bulunan Windows Cleaner ve Browser cleaner işlemleride oldukça kullanışlı.

- WinDirStat: Bu araç ise tüm diski analiz edip bunu istatiksel ve görsel grafikler ile size gösteriyor. Aynı zamanda klasörlerin ve dosyaların değiştirilme zamanlarını izleyip sistemin en son hangi dosyaları değiştirdiğini izleyebiliyoruz. Bu aracı analiz yapıp ardından internetten aratarak temizlenebilir bir dosya olup olmadığını anlamak için kullanıyorum.

- Bleachbit: Bleachbit biraz ileri seviye bir araç. Kullanmadan önce iyice araştırıp kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıntıları burada paylaşmayacağım fakat sorunuz olur ise mail yolu ile ulaşabilir veya ileri seviye derin temizlik işlemleri için bir yazı isteyip istemediğinizi yine mail yolu ile bana iletebilirsiniz.


Şimdi gelelim nasıl bir temizlik işlemi uygulayacağımıza. Ilk önce Windows'un bize sağladığı araçları tek tek kullanarak başlıyoruz ki oldukça işlevsel araçlar. Şimdi başlayalım;

1- Disk Temizleme Aracı / Disc Cleanup Utility: Bu araca windows tuşuna bastıktan sonra Disk Temizleme yazarak ulaşabildiğimiz gibi windows simgesine sağ tıkladığımızda açabildiğimiz komut istemcisine "cleanmgr" yazarak bu araca ulaşabiliriz. 


Bu pencereden standart çöp dosyaları seçip kaldırabiliyoruz. Eğer sol altta bulunan sistem dosyalarını temizle dersek daha ileri seviye bir temizlik imkanı sunuyor bize. Ileri seviye dememe bakmayın tüm dosyaları gönül rahatlığı ile kaldırabilirsiniz. En çok yeri genellikle eski windows dosyaları, windows güncelleme dosyaları ve teslim iyileştirme dosyaları kaplıyor. Ben her windows update yaptığında buraya gelip bir temizlik yapıyorum.

2- Akıllı Depolama: Akıllı depolama yine windowsun bize sunduğu mükemmel bir araç. Buraya windows simgesine sağ tıkladıktan sonra Ayarlar > Sistem > Depolama adımlarını izledikten sonra ulaşabiliyoruz. Burada akıllı depolamayı açıp kapamak için bir switch bulunmakta. Açık tutmanızı tavsiye ederim.

Akıllı depolama belirli zamanlarda geçici dosyaları ve ihtiyaç duyulmayan bir çok dosyayı kendi siliyor. Eğer şimdi temizlemek isterseniz altında bulunan "Diskte şimdi yer açın" yazan kısıma tıklayıp işlemi tamamlamanız yeterli.

3- Biraz Komut Yazalım: Yine komut istemcisini açıp bir kaç işlem yapalım. Komutları yazarken tırnak işaretlerini kaldırınız.
  • "ipconfig /flushdns" : Bu işlem DNS cacheinizi sıfırlar.
  • "DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth"
  • "sfc /scannow" : Bu iki işlem ise sistem dosya denetleyicisini çalıştırır. Eğer dosya sisteminizde bir sorun varsa onu çözer. Bu çözüm ssd veya hddnizin işlevselliğini arttırır ve eğer sorun çözülür ise bir miktar disk alanı kazandırabilir.
4- El ile Temizlik Vakti: Şimdi temizlememiz veya denetlememiz gereken klasörlerden bahsedeceğim.
  • Windows aramasına "Çalıştır" veya "Run" yazarak çalıştır arayüzünü açalım. Buraya "%TMP%" ve "temp" yazarak geçici dosyaların depolandığı klasörlere ulaşırız. Bu klasörlerin içindeki herşeyi güvenle silip yer açabiliriz.
  • Ekran kartınız NVIDIA ise güncelleme yapıldıkça eski sürümlerin yükleme dosyaları otomatik silinmiyor. Bunun için kontrol etmeniz gereken klasörler;
  1. " C:\NVIDIA\DisplayDriver\ " bu klasör birçok NVIDIA kullanıcısında yok, eski sürümleri barındırmakta altındaki tüm klasörleri silebilirsiniz.
  2. C:\PROGRAMDATA\NVIDIA CORPORATION\DOWNLOADER " bu klasörde Geforce Experience'ın güncellemeler sonrası sakladığı yükleme dosyaları bulunmakta. Bu klasörün içinde bulunan versiyon ibaresi (0cfd1195e705a478237a4db99f7ce77c gibi) olan klasörleri silebilirsiniz diğer klasörlere dokunmayın.
  3. C:\PROGRAM FILES\NVIDIA CORPORATION\INSTALLER2 " bu klasördeki herşeyi silebilirsiniz.
  • Spotify kullanıyorsanız Cache klasörü inanılmaz büyüyebiliyor. Tamamen silebilirsiniz. " C:\Users\__Kullanıcı Adınız__\AppData\Local\Packages\SpotifyAB.SpotifyMusic_zpdnekdrzrea0\LocalCache\Spotify\Data "
  • C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download " SharedFileCache klasörü dışında herşeyi temizleyebilirsiniz. Bu klasörün altında windowsun otomatik indirdiği ve araçların silmediği teslim iyileştirme dosyaları ve güncelleştirme dosyaları bulunmakta.
  • Browser Temizliği: Arada bir kullandığınız tarayıcının ayarlar kısmından geçici dosyalar, çerezler gibi dosyaları tarayıcının size sağladığı araçla temizleyin. Bazı seçimler mevcut giriş yaptığınız sitelerden çıkış yapmanıza sebep olur fakat en az senede bir temizleyin derim.

Son olarak eğer SSD kullanıyorsanız ki bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen SSD kullanıyorsunuz. Defragmantation işlemini kesinlikle iptal edin bu standart HDD'lerdeki veri bölünmeleri düzenlemek için kullanılan bir yöntem/araç ve SSD ye uzun vadede zarar vermekte. Kapatmak için Çalıştır aracını açıp " dfrgui " yazın.
Açılan pencerede SSD kullandığınız sürücüyü seçip alttaki zamanlama ibaresinin Kapalı olduğundan emin olun. Eğer zamanlayıcı aktif ise sağındaki deaktive butonuyla kapatın.