Sağlıklı Ses için Vokal Ipuçları ~ Meraklı Rakun

21 Eylül 2013 Cumartesi

Sağlıklı Ses için Vokal Ipuçları


Evet bu yazıda vokal yani ses tellerimiz için yararlı olabilecek birkaç ipucu vereceğim. Yazacaklarım kendi denemelerim ve araştırmalarım sonucu topladıklarım bir araya getirilmiş bilgi yumağıdır. Vokal tekniği, ses rengi çok önemli tabi ki ama sağlıklı ses tellerine sahip olmazsanız bunları maksimum düzeyde kullanabilmeniz pek mümkün değil. Ses tellerinin narin bir kas kütlesi olduğunu unutmayınız. Neyse başlayalım ipuçlarına.

1) Bol bol su için. Vücutta her zaman gerekli miktarda su bulundurmak, sürekli çok hızlı titreyen ses tellerinin zarar görmemesi ve maksimum performans alınması için oldukça önemli. Dengeyi sağlamak lazım. Aşırı kafein kullanımı ses telleri için pek hoş etkiler yaratmaz kurutur ve hareket kabiliyetini azaltır. Aynı zamanda alkol kullanımıda ses telleri için zararlıdır, bildiğiniz gibi alkol boğazdan geçerken yakar bundan ses telleride nasibini alır. İçinde su bulunduran meyve ve yiyecekler alternatif olabilir.
( Uygun miktarda alınan alkol ile boğazınızın temizlenmesini sağlayabilirsiniz, en iyi boğaz temizleyicilerden diyorlar! Ve kahve candır abartmamanız yeterli sağlıklı vokaller için. )

2) Sigara vokallerin büyük düşmanıdır. Bunu açıklamama lüzum yok sanırım. ( Kişisel Not: Sesimi geliştirmeye yönelik elimden geleni yapan biriyim ve sigara kullanıyorum. Zararlarını görüyorum nefes ve ses tellerimin esnekliği açısından. Eğer sizde benim gibiyseniz, diğer sağlık önlemlerine dikkat edin günlük egzersizlerinizi boşlamayın. Nefes açısından sporunuzu yapın, nefes çalışmaları yapın. Sigaranın zararını minimuma indirmek için. Fakat günlük sigara sayısını abartıyorsanız birkaç sene sonra sesinize güle güle demeniz gerekir. )

3) Ses tellerinizin dinlenmesine izin verin gün içinde. Eğer çok konuşan veya konuşmak zorunda kalan bir kişiyseniz. Gün içinde 15 dakikalık ses dinlendirmesi yapın, hiç konuşmayın.

4) Yüksek veya çok düşük notaları söylerken boğazınızı sıkmamaya çalışın tamamen rahat olmamanız durumda sakatlayabilirsiniz sesinizi.

5) Hastayken sesinizi yormamaya çalışın. Çalışmadan kendinizi kötü hissediyorsanız sadece küçük ısınma egzersizleri yapın.

6) Sabah kalktığınızda fırsat bulabiliyorsanız sesinizi ısıtacak egzersizler yapın. Dudaklarınızın, dillerinizin ve ses tellerinizin açılması için olan egzersizler. (Lip Trill, Tongue Trill diye arayabileceğiniz egzersizler. ) Ve sesinizi çok ittirmeden birkaç dizi söyleyerek ısıtın sesinizi.

7) Süt ve içinde süt bulunduran ürünleri tükettiğinizde ses tellerinizi bir tabaka kaplar bu şarkı söylemenizi güçleştirir, sizi mutsuz edebilir. Bu yüzden süt ürünlerini tükettikten sonra hemen şarkı söylemeyin, programınız varsa programdan önce süt ürünü tüketmeyin.

8) Yemeğin hemen ardından şarkı söylemeyin bu ses teli sağlığından çok şarkı söyleme kapasitenizi etkiler. Mide dolu olduğu için diyaframınızı yeterince kullanamazsınız. Durum böyle olunca yine kendinizi kötü hissetmenize ve güç gereken pasajları söyleyememenize sebep olur. Bu nedenle şarkı söylemeden önce çok fazla yemeyin çok açsanız açlığınızı bastırıp size enerji verecek atıştırmalar yapın.

9) Bir yerde rastladığım ses telleri için iyi gelen bir karışımı paylaşmak istiyorum. Söyleyeceğim şeyleri mikser ile karıştırıp bir parça ekmek ile tüketebilirsiniz.
    -5 havuç
    -2 kereviz sapı
    -2 elma
    -1 maydonoz demet
    -4 turp
    -4 sarımsak dişi
    -3 inç zencefil kökü

10) Ve son olarak sesinize sevginizi verin gözünüz gibi bakın üşütmeyin etmeyin özen gösterin ama abartmayın. Çok sıkıya gelmeyi sevmez ses sürekli atkıyla fularla gezmeyin sesime bişey olacak diye ses tellerinizde özgürlüğü sever. Sevdiğiniz şeyleri özgür bırakın !!! Şaka maka cidden abartmayın ters tepki alabilirsiniz.

Umarım işinize yaramıştır bu toplama bilgiler.