Ekran Kartı Krizi ve NVIDIA CMP HX Kripto Madenciliği Kartları ~ Meraklı Rakun

18 Şubat 2021 Perşembe

Ekran Kartı Krizi ve NVIDIA CMP HX Kripto Madenciliği Kartları

 


Bitcoin başta olmak üzere neredeyse tüm kripto paralarda inanılmaz bir yükseliş var. Bitcoin gibi eski havuz sistemlerindeki kripto paralar her ne kadar mining yapmak için mantıklı olmasada insanlar bunu avantaja çevirmeye çalışıyor, buda onları ethereum madenciliğine yönlendiriyor.

Ethereum madenciliği GPU yani grafik kartları / ekran kartları kullanılarak yapılıyor. Ve sadece Türkiye'de değil tüm dünyada ekran kartları stoğunun hızla erimesine ve tükenmesine sebep oluyor bu durum. Tabi talebin artması ve arzın yetersiz olması mevcut kartlarda fiyatların %300'e ve bazı kartlarda daha fazlası fiyat artışına sebep oluyor.

Pandemi sürecinde hiçbir fabrika tam performans çalışamıyor, üretim düşüyor ve kimse ekran kartı bulamıyor. Bu durum benim canımı son dönemde çok sıktı açıkcası, bir kripto para yatırımcısıyım ve madencilik yapmadım ve bu amaç ile ekran kartı edinmek istemiyorum. Benim sahip olmak istediğim sadece 1 adet grafik işlemci ve bunu video editlemek ve oyun oynamak için istiyorum, benim gibi milyonlarca insan ekran kartlarına ulaşamıyor. Zorlu ve üzücü bir süreç. eskiden 2.000TL olan bir ekran kartına 8.000 TL vermek berbat bir duygu ve bu duyguyu yaşamak istemediğime eminim.

Bu sorun firmaları bazı tedbirler almaya yönlendirdi olacak ki NVIDIA tarafından güzel bir hamle geldi. CMP (CryptoMiningProcessor - Kripto Madencilik Kartı) leri duyurdu. Bu oyun için üretilmiş Gaming GPUlar ile madencilik için kullanılan GPU ları ayırarak piyasaya bir nefes aldırtacaktır. CMP HX isim eklentisiyle piyasa sürülecek kartlar için net bir tarih belli olmamakla beraber fiyatları RTX 3060 ile kafa kafaya hashrate verecek karttan daha ucuz olması planlanıyor 390 Dolar civarı yani.

Peki nasıl işliyor bu sistem?

Aslında NVIDIA kartları bir çok işlemi yapabilecek gibi dizayn etmiş durumda yani bir grafik istemcisi ile hem oyun oynayabiliyor, grafik işlerini yapalıyor hemde kompleks hesaplamaları yapabiliyoruz. Tabi ki daha bir çok kullanım alanı var. Bu değişiklik ile oyuncu kartlarında kripto madencilik yeteneklerini kısıtlayarak yapılacak yani bir üst düzey ekran kartı 50% hash rate alabilecek ve bu verimliliği tamamen bitirecektir. Yani düşünün aynı miktarda elektrik kullanarak 50% performans alıyorsunuz, bu kripto madenciyi tamamen zarara sürükler. 

CMP kartlar ise hiçbir grafik işlemi yapamıyor yani sadece madencilik yapabilirsiniz. Tabi bu durum ne kadar eksilerle dolu gibi görünsede eminim ki tamamen madencilik optimize bir kart oyuncu grafik kartından çok çok daha fazla verim sağlayacaktır aynı zamanda başka işlem yapmadığı için daha rahat bir ömür biçilebilecektir.

Bu günden sonra mining yapan kartınız köşede kazılara devam ederken, ikinci grafik kartınız ile oyun keyfi sürebilirsiniz, tek bir kasa ile !